Waarschuwing voor phishing-mails met aanvraagformulier van het Duitse Bondsministerie van Volksgezondheid.

Momenteel worden er SPAM-e-mails verzonden naar burgers in heel Duitsland, naar verluidt van het Bondsministerie van Volksgezondheid. In deze e-mails wordt de ontvanger gevraagd om het gewijzigde aanvraagformulier voor “gezins- en ziekteverlof” te bekijken. Het formulier is als Word-document bij de e-mail gevoegd. Dit bestand bevat echter malware die de Trojaanse Trickbot laadt, volgens computervirusdeskundige Christoph Fischer van het Duitse persbureau (dpa). Dit is echter klassieke ransomware, d.w.z. een versleutelingstrojan.

De veiligheidsexpert waarschuwt dat deze e-mail na de paasvakantie een grote besmettingsgolf kan veroorzaken als hij door de ontvangers in hun thuiskantoor wordt geopend. De e-mail ziet er absoluut authentiek uit voor de ontvanger. Maar met deze e-mail kan de computer worden versleuteld en er wordt er losgeld geeist.

De phishinggolf blijft toenemen

Deze SPAM e-mail ligt dus in lijn met de huidige trend van de explosieve toename van phishing e-mails, vooral in verband met informatie over COVID-19. Ook in Nederland is er een flinke toename in spam en phisingmails. Al wekenlang zijn er gevaarlijke SPAM e-mails met kwaadaardige bijlagen in omloop die lijken te verwijzen naar de huidige corona-crisis. Als deze vervolgens door de gebruiker worden geopend, kunnen de aanvallers kwaadaardige code uitvoeren en zo toegang krijgen tot niet alleen persoonlijke maar ook gevoelige bedrijfsgegevens in het thuiskantoor. Ook het aantal nep-websites en -domeinen die blijkbaar informatie over de verspreiding van het coronavirus onthullen of het woord “corona” bevatten, blijft gestaag toenemen.

Bescherm uzelf en uw bedrijfswereld en kom meer te weten over onze cyberbeveiligingsoplossing Adaptive Defense 360. We bieden momenteel ook onze uitgebreide IT-beveiligingsoplossing voor thuiskantoren gratis aan voor een beperkte periode.