Happy Safer Internet Day (SID)!

Meer dan 140 landen wereldwijd vierden gisteren de internationale dag van de internetveiligheid. De SID heeft tot doel om bewustwording te creëren voor de toenemende online problemen die vooral kinderen en jongere internetgebruikers raken. Panda Security deelt deze waarden en ondersteunt met trots alle activiteiten die een veilig en positief gebruik van digitale technologie bevorderen.

Wij bespreken dit jaar een belangrijk onderwerp dat helaas nog te vaak voorkomt, cyberpesten ook wel cyberbullying genoemd. Met de opkomst van social media is cyberpesten in de loop der jaren namelijk steeds verder toegenomen.

Kwaadwillende personen gebruiken al jarenlang het internet om mensen te bedreigen, te intimideren, in verlegenheid te brengen en proactief te schaden. Uiteraard beperkt dit zich niet tot de digitale wereld. Toch is het internet al vanaf zijn ontstaan een toevluchtsoord is voor dit soort gedrag. De inherente anonimiteit van het world wide web maakte het makkelijker voor malafide personen om hun identiteit te verbergen.

De problematiek van het online pesten bleef maar groeien. Totdat wetshandhavingsinstanties ingrepen en pestkoppen zich realiseerden dat zelfs het internet niet langer honderd procent anoniem is.
De tijden zijn veranderd en vandaag de dag is de kans veel groter dat cyberpestkoppen daadwerkelijk worden gepakt. Helaas heeft dit er niet er niet toe geleid dat het onderwerp daarmee afgesloten is. Integendeel, cyberpesten komt vandaag de dag vaker voor dan ooit.

De continue toename van het gebruik van sociale media heeft pestkoppen namelijk meer middelen gegeven om te pesten. Denk hierbij aan de veelheid aan verschillende platforms, de toename van mogelijkheden om berichten te versturen, comments te schrijven en gênante foto’s te publiceren.

Hoe herken je cyberpesten?

Jongeren geven niet graag toe dat ze via het internet geïntimideerd of zelfs bedreigd worden. Maar door hun gedrag goed in de gaten te houden kunt u erachter komen of ze het slachtoffer zijn van cyberpestkoppen.

Als u merkt dat uw kind van streek raakt na het gebruik van een smartphone of andere digitale communicatiebronnen, kan er iets aan de hand zijn. Als u kind bijvoorbeeld begint te spijbelen, hun smartphone gebruik geheim houdt of zichtbaar in de stress raakt op het moment dat ze een bericht ontvangen kunt u dit zien als een teken.

Hoe begin je een gesprek over cyberpesten?

Veel kinderen praten niet graag over dit thema. Het is dan ook van belang dat u dit thema gevoelig benaderd en begrip te toont. Het is een onderwerp, waarbij kinderen zich kwetsbaar voelen. Door medeleven en begrip te tonen is de kans groter dat ze zich open durven stellen. Hoe meer u te weten komt over wat er precies speelt, hoe gemakkelijker het voor u zal zijn om de juiste manier te vinden om het probleem aan te pakken.

Wat kunt u doen als uw kind wordt online wordt gepest?

Een van de eerste stappen is het verzamelen van bewijs: zodra u bewijs heeft van ongepast taalgebruik, chantage of andere vormen van intimidatie van uw kind, maar ook van anderen kunt u dit vervolgens aan de juiste autoriteiten worden voorleggen.

Afhankelijk van hoe dreigend en gevaarlijk een bericht lijkt, kunt u contact opnemen met de politie. Als u vermoedt dat de pesterijen van de school of uit de klas van uw kind komen, is het van belang uw bewijs ook met de medewerkers van de school te delen.

Elke dag zal een safer internet dag zijn, als u gebruik maakt van een kwalitatieve cybersecurityoplossing op alle apparaten in uw netwerk. Kwalitatief hoogwaardige beveiligingssoftware beschermen u en uw geliefden niet alleen tegen kwaadaardige bestanden, maar bieden vaak ook een ‘Parental Control’ waarmee u in de gaten kunt houden of uw dierbaren op een of andere manier online worden lastiggevallen.

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een digitaal oogje in het zeil te houden.