Niet alleen het aantal online chantagepogingen met encryptiesoftware groeit, ook de hoeveelheid losgeld die wordt geëist neemt toe.

Corona steeds vaker aas in phishing-mails

Hackers maken in toenemende mate misbruik van de actualiteit van het coronavirus en de daarbij behorende angst en onzekerheid. Naast verkeerde informatie bevatten frauduleuze mails vaak ook virus-dragende links en bijlagen die bedrijven en hele netwerken kunnen besmetten..

De cyberdeskundigen van de herverzekeraar München Re beschrijven ransomware-aanvallen als een “wereldwijd probleem” dat wereldwijd steeds meer schade veroorzaakt door middel van encryptiesoftware. De meest populaire doelwitten van cybercriminelen zijn kritieke systemen met zeer gevoelige gegevens, waaronder met name de gezondheidszorg. De installatie van encryptiesystemen op de computers van de slachtoffers heeft er al toe geleid dat noodnummers in de VS tijdelijk zijn uitgevallen of dat operaties zijn uitgesteld. De ontcijfering wordt pas uitgevoerd nadat het losgeld is ontvangen – als dat al het geval is. Cybersecurity-bedrijven schatten de totale schade vorig jaar wereldwijd op 500 tot 600 miljard dollar.

Home Office als veiligheidsrisico

Phishing-e-mails, die steeds individueler en doelgerichter worden zijn niet het enige gevaar dat voortkomt uit de actualiteit van het coronavirus. Veel bedrijven schakelen momenteel ook op korte termijn over naar thuiswerk zonder dat ze daarop voorbereid zijn. Het gevolg hiervan is dat er ernstige beveiligingslekken ontstaan wanneer mobiele toegang tot het bedrijfsnetwerk steeds vaker wordt gebruikt zonder dat men daar voldoende op voorbereid is. Hieruit blijkt eens te meer de noodzaak voor bedrijven om het hele netwerk met alle endpoints zonder uitzondering te beveiligen, inclusief mobiele apparaten en thuiswerkplekken.

Bedrijven die gebruik maken van “Panda Adaptive Defense 360” lopen geen extra risico’s bij deze nieuwe IT-beveiligingsuitdagingen die worden veroorzaakt door haastig gecreëerde thuiskantoorstructuren. Onze proactieve oplossing bewaakt, registreert en categoriseert namelijk alle lopende processen in real-time, op alle endpoints. Op deze manier worden zelfs de kleinste afwijkingen gedetecteerd, gecontroleerd en in geval van twijfel of nood worden de acties stopgezet voordat er schade optreedt. Naast servers en stationaire computers zijn alle mobiele endpoints en “connected devices” inbegrepen, waardoor het hele netwerk – of het nu gaat om een laptop, smartphone of tablet – op kantoor of thuiskantoor wordt beschermd.