Uiteraard is de publieke belangstelling wereldwijd sterk gericht op het nieuws over het coronavirus en de verspreiding ervan. Iedereen wil weten hoeveel coronagevallen er op dit moment in zijn regio zijn. En zoals dit vaak het geval is, proberen cybercriminelen om deze situatie voor hun eigen doeleinden te gebruiken en malware te verspreiden, bijvoorbeeld via online chantage.

Interactieve kaart van de Corona-distributie

Beveiligingsexperts van Reason Security waarschuwen nu in hun blog voor een website die doet voorkomen alsof het de verspreiding van het coronavirus met een interactieve kaart laat zien. Dit is echter malware die op de achtergrond wordt geïnstalleerd. Het onderschept wachtwoorden en creditcardnummers, maakt screenshots, verzamelt informatie over cookies en kan ook sleutels voor crypto valuta stelen.

De kaart is op het eerste gezicht bedrieglijk echt, want het is een afbeelding van de kaart van het John Hopkins University’s Center for Systems Science and Engineering en maakt gebruik van correcte informatie over de huidige verspreiding van het Coronavirus. De cybercriminelen werken met de malware Azorult, die sinds 2016 in omloop is. De oorsprong zou in Rusland liggen. De software wordt verspreid via downloadlinks, Messenger of e-mailbijlagen.

Angst voor Corona blijft aanvalsmogelijkheden bieden

Aangezien we ervan uit kunnen gaan dat het onderwerp coronavirus ons in het bedrijfsleven nog enige tijd zal blijven bezighouden, zullen cybercriminelen ook nieuwe ideeën en varianten ontwikkelen om hun malware verder te verspreiden. De enige remedie tegen deze gegevensdiefstalscenario is een cyberveiligheidsstrategie – een oplossing die de bedreigingen proactief detecteert en de malware tegenhoudt voordat deze schade kan aanrichten.

AD 360 combineert een platform voor endpointbescherming, endpointdetectie en -respons (EDR) en een attestation service om real-time monitoring, detectie en 100% classificatie van alle lopende processen op alle endpoints, inclusief servers en mobiele apparaten, mogelijk te maken. Zelfs de kleinste onregelmatigheden in het hele netwerk worden opgespoord en aanvallers worden op heterdaad betrapt en geblokkeerd.

Vanaf nu bieden wij u de mogelijkheid om snel en eenvoudig een licentie van “Adaptive Defense 360” voor thuiswerkapparatuur aan te vragen, en deze gratis te gebruiken voor een eerste periode van 30 dagen, inclusief attesteringservice.