Een woordvoerder van het chemiebedrijf LANXESS bevestigde de hackersaanval, die medio vorig jaar werd ontdekt. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Hackersgroep “WinNTI” verdacht achter de aanval

Volgens onderzoek van Bayerischen Rundfunks en NDR zou een hackersgroep genaamd “WinNTI” achter de aanval zitten. Volgens het bedrijf is het momenteel niet bekend of er ook daadwerkelijk gegevens zijn gestolen. De zaak is overgedragen aan de rechtshandhavingsinstanties.

Vermoedelijk werd het bedrijf al enkele jaren bespioneerd voordat de aanval werd ontdekt. De exacte schade of hoeveel gegevens hier daadwerkelijk zijn overgeheveld, is waarschijnlijk niet meer te achterhalen.

LANXESS is met een jaaromzet van 7,2 miljard euro (2018) een van de grootste chemiebedrijven van Duitsland en is beursgenoteerd aan de M-DAX.(De Duitse Mid Cap beurs)

Hackersgroep is nog steeds actief

Verschillende aanvallen, onder meer in Hongkong en Taiwan, suggereren dat “WinNTI” nog steeds actief is.

Het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) gaat ervan uit dat er nog meer onontdekte aanvallen van hackers op Duitse bedrijven hebben plaatsgevonden. De Duitse economie is en blijft namelijk een zeer aantrekkelijk doelwit voor verdere aanvallen. Recentelijk hebben we verslag gedaan van mogelijke aanvalsscenario’s die door de BfV zijn gepubliceerd.

Met dit incident sluit LANXESS zich aan bij de groeiende lijst van DAX en M-DAX genoteerde bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. Al in juli vorige jaar meldden BR en NDR dat “WinNTI” verschillende DAX-bedrijven had gehackt, waaronder Siemens, BASF en Henkel.

Gevaar blijft groot

Het potentieel voor nieuwe hackeraanvallen op grote Duitse bedrijven is nog steeds enorm.

Bedrijven moeten overstappen op nieuwe cybersecuritymaatregelen om hun gevoelige bedrijfs- en klantgegevens te beschermen.

De dynamische cyberbeveiligingsoplossing van Panda voorkomt aanvallen en beschermt uw gevoelige gegevens proactief. Hoe u uw IT-infrastructuur kunt beveiligen leest u in onze

Whitepaper Panda Adaptive Defense 360 Technologies