Een computer lockdown in het ziekenhuis in tijden van een corona-crisis: een horrorscenario waarmee het universitaire ziekenhuis van de Tsjechische stad Brno, dat het grootste Covid 19-testlaboratorium van het land heeft, momenteel wordt geconfronteerd. Volgens Radio Praag gebruikten cybercriminelen vorige week malware om het hele IT-netwerk van het ziekenhuis te plat te leggen. Alle computers zijn dagenlang stil gelegd – en sommige endpoints zijn tot de tijd van schrijven nog steeds buiten dienst. Operaties zijn uitgesteld en spoedgevallen zijn naar de omliggende ziekenhuizen gebracht om te zorgen voor de juiste zorg.

Zelfs het Covid-19 testlaboratorium, dat zich in het gebouw bevindt, kan slechts in beperkte mate werken. Hoewel het niet direct werd aangevallen, heeft de malware  gegevens op geïnfecteerde computers versleuteld en geblokkeerd. Als gevolg daarvan is de toegang tot medische dossiers en testresultaten zeer beperkt. Volgens het hoofd van de kliniek, Jaroslav Sterba, zal het weken duren om terug te kunnen keren tot de normale gang van zaken. Het is nog niet bekend om wat voor soort ransomware het gaat in deze zaak. Het nationale cyberdefensiecentrum van het land werkt samen met de politie om een oplossing te vinden voor het probleem en om het soort malware en de aanvallers te identificeren.

De gezondheidszorg is helaas een van de populairste doelwitten voor cybercriminelen omdat hier wordt gewerkt met zeer gevoelige persoonsgegevens. Vooral in de huidige moeilijke tijden moeten aanvallen op deze branche worden gestopt voordat deze schade veroorzaken. Ondanks alles moet cybersecurity hoog op de agenda van elk ziekenhuis staan.

Onze whitepaper “The Cyber Pandemic – Computer Attacks in the Healthcare Sector” laat u in detail zien hoe medische instellingen zichzelf kunnen beschermen met onze proactieve softwareoplossing Adaptive Defense 360. Met Adaptive Defense 360 weet u altijd wat er met elk van uw bestanden en processen gebeurt.