Sinds 16 juni hebben alle burgers van de Bondsrepubliek Duitsland de mogelijkheid om de nieuwe Corona-Warning-App te downloaden. De officiële leverancier is het Robert Koch Instituut. De app is beschikbaar in de winkels van Google en Apple en het gebruik is vrijwillig voor alle burgers. Het is bedoeld om te helpen bij het opsporen van infecties en wordt ondersteund door zorgverzekeraars en artsen.

Tegelijk met de lancering van deze app waarschuwen veiligheidsdeskundigen en de Duitse regering direct ook voor zogenaamde nep-corona-apps, die door cybercriminelen worden misbruikt voor kwaadaardige doeleinden. Net als bij de kaart van het Robert Koch Instituut, die de verspreiding van het coronavirus wereldwijd laat  zien, verschijnen er momenteel veel nep-apps die worden gebruikt om malware te instaleren. De apps claimen legitieme corona-waarschuwingsapps te zijn die actuele informatie over de COVID-19 pandemie bevatten. Eenmaal geïnstalleerd zijn de apps een toegangspoort voor malware of hebben ze toegang tot de gegevens van de gebruikers. De deskundigen van Check Point Research hebben onlangs 16 van deze apps geïdentificeerd, die verschenen onder de namen “coronavirus”, “covid19 of “corona-apps”. Criminelen blijven ze gebruiken om de angst en onzekerheid in tijden van pandemieën uit te buiten.

Fake apps via onofficiële kanalen

Blijkbaar worden deze nep-apps niet gedistribueerd via de officiële kanalen, zoals de Google Play Store, maar via andere apps en websites. Sinds januari van dit jaar zijn er meer dan 50.000 nieuwe domeinen geregistreerd die gerelateerd zijn aan het coronavirus. Tijdens de twee weken durende periode van onderzoek door Check Point Research werden meer dan 30.000 nieuwe domeinen ontdekt, waarvan 131 (0,4%) als kwaadaardig en 2.777 (9%) als verdacht werden geclassificeerd. De kans op het bevatten van malware is 50% hoger voor een website met het onderwerp Corona dan voor andere onderwerpen.

Het is daarom belangrijk om de officiële Corona-waarschuwingsapp van de officiële Apple- en Google-winkels te downloaden. De beste bescherming tegen deze nep-apps is niet het downloaden van apps uit onbekende bronnen. Natuurlijk moet u de download uit de Play-Store of App-Store altijd kritisch in de gaten houden.  Om onzekerheden tegen te gaan heeft het consumentenadviescentrum een catalogus met vragen en antwoorden over de nieuwe Corona-waarschuwingsapp ter beschikking gesteld.  Corona Tracing Apps zijn al in gebruik in andere landen. De ervaring leert dat slechts een klein deel van de bevolking de app daadwerkelijk heeft gedownload. Volgens een veelgeciteerde studie van de universiteit van Oxford voldoet de app echter pas aan zijn doel als 60% van de burgers er gebruik van maakt. Wetenschappers gaan er echter ook van uit dat elke gebruiker een positief effect