Krachtige computers in Europa zijn het doelwit geworden van cyberaanvallen. Na aanvallen van hackers zijn in verschillende Europese landen krachtige computers uitgeschakeld. Blijkbaar zijn externe SSH-toegangen gecompromitteerd. Negen Duitse supercomputers zouden ook zijn getroffen. Volgens eigen verklaringen zijn onder andere het Leibniz Supercomputercentrum in Garching bij München, het High Performance Computing Center in Stuttgart met de Hawk-supercomputer en het computercentrum in Jülich betroffen. De snelste supercomputer van Duitsland, de Hawk, werd pas eind februari 2020 in gebruik genomen. Het bwForCluster NEMO in Freiburg sprak over een cyberaanval. Aanvallers hadden een gestolen gebruikersaccount gebruikt en kregen root-privileges. De eerste aanval had waarschijnlijk al op 9 januari plaatsgevonden, er volgden nog minstens zes pogingen.

In andere Europese landen worden ook andere hoogwaardige computers getroffen. De exploitanten van het krachtige computercentrum ARCHER in Edinburgh, Schotland, hebben de afgelopen dagen ook aangekondigd dat zij het slachtoffer zijn geworden van een veiligheidsincident. Alle bestaande ARCHER-wachtwoorden en SSH-sleutels zijn gereset. Gebruikers die inloggen als de dienst weer online is, hebben twee gegevens nodig: een SSH-sleutel met een passphrase en een nieuw ARCHER-wachtwoord. Momenteel is ARCHER buiten dienst en worden er diagnostische scans uitgevoerd. De IT-experts hopen deze week de supercomputer weer online te krijgen.

Coronavirusonderzoek als vermoedelijk doelwit

Het register meldt dat de aanvallers informatie over het coronavirusonderzoek wilden verkrijgen van het Schotse onderzoekscentrum ARCHER. Volgens de huidige stand van zaken zijn de onderzoeksgegevens echter niet beïnvloed door de aanval. Afgelopen woensdag hadden de Amerikaanse autoriteiten al gewaarschuwd voor aanvallen van hackers uit China op onderzoeksfaciliteiten in verband met het coronavirus. Het doel is het verkrijgen van gevoelige gegevens en onderzoeksresultaten over vaccins, behandelingen en tests van personen en netwerken met een overeenkomstige referentie. Betrouwbare verklaringen zijn in dit stadium echter niet mogelijk.